Lirik Lagu ~ Celoteh & Kacamata ~

Bukan Diriku

setelah kupahami
ku bukan yang terbaik
yang ada di hatimu

tak dapat kusangsikan
ternyata dirinyalah
yang mengerti kamu
bukanlah diriku

kini maafkanlah aku
bila ku menjadi bisu
kepada dirimu

bukan santunku terbungkam
hanya hatiku berbatas
tuk mengerti kamu
maafkanlah aku

reff:
walau kumasih mencintaimu
kuharus meninggalkanmu
kuharus melupakanmu
meski hatiku menyayangimu
nurani membutuhkanmu
kuharus merelakanmu

dan hanyalah dirimu
yang mampu memahamiku
yang dapat mengerti aku

ternyata dirinyalah
yang sanggup menyanjungmu
yang lama menyentuhmu
bukanlah diriku

kembali reff

May 13, 2006 - Posted by | samsons

88 Comments »

  1. kog ga ada coment yah?

    Comment by yufie | August 2, 2006 | Reply

  2. lagu nie sedih giler………
    cian laki ni tp laki ni kira gentleman la sbb lepas ppuan tu pergi dgn org yg dia syg….
    ape2 pn dis song best…

    Comment by zack | October 9, 2006 | Reply

  3. ada yg tau chords-nya nggak yah?

    Comment by Irene | November 11, 2006 | Reply

  4. Lgunya dalem banget……
    n gua banget…. (n_n)

    Comment by Ican | December 7, 2006 | Reply

  5. lau ni memang ssangat,romantik gila sapala yang pandai sgt cipta lagu ni.

    Comment by izzati | December 22, 2006 | Reply

  6. lagu ni memang best dia mengesahkan seorang lelaki yang amat mencintai seorang pompuantu sampai sanggup hati dia hancur untuk pompuan tu pergi dgn org yg lebih pompuan tu syg bukan diri dia itu sbbnya tajuk lagu tu dinamakan bukan diriku

    Comment by izzati | December 22, 2006 | Reply

  7. sayang g da chordx eh care di mana yaw? tw situsx

    Comment by scee | January 13, 2007 | Reply

  8. 9w sUka BgT mA La9u iNiyyyy..>>
    sediHHHHH bGt bikiN aIR m@ta 9w n9ucuRRRR..}}}
    9w n9eRti bgt aBouttZ lGU IniiY{{{UHHH dALemmm SEdalem2nya

    NuMPANG pRomoSi dOnq
    9w Butuh tEmen CUrHat niyyy,kiRim E-MaiL keINI ya PLeeeaasss??
    chub_bycute@yahoo.com
    bWt teMen@ sE InDOnesia yaNG bERhaTY MULIA…MAKASIHHH

    Comment by kh@cute | February 17, 2007 | Reply

  9. aku pnah dapat lagu nie dr x aku,sedey sangaaaaat, tapi aku lagi sedey biler die tuduh khadiran orang ketiga dlm hubungan kami…die tetap akan aku ingat sebagai kenangan terindah….sanggup die lepaskan aku, n aku terkapai2

    Comment by nurul | March 6, 2007 | Reply

  10. anjriiiiiiiiiiiiiit lagunya waduh keren abis.
    sukses to SAMSONS

    Comment by dodo | March 10, 2007 | Reply

  11. lagu paling romantik yang pnh didengar..laki nie btul2 sygkan pmpuan 2 hingga sanggup lpskannye agar pmpuan 2 bahagia..

    Comment by na_beela | March 17, 2007 | Reply

  12. lagu ni best banget!!!!!!!!!!!!!!!!aku suka,action kame, bibibibibibi!!!!!!!!!!!!!!

    Comment by POYO GURLS | April 1, 2007 | Reply

  13. bleh tahan lah…
    akku suker pown cz bezpren aku yang skew dengar…

    Comment by YANA | April 9, 2007 | Reply

  14. this song is just for wan ahmad munsif…
    i love this guy, but i know he is not for me…
    he will never know how i feel…

    Comment by nurardilla_yard5388 | April 12, 2007 | Reply

  15. rasa cam lagu nih ditujukan kat aku…aku syg srg nih,tapi aku terpaksas lepaskan dier sbb dier lbh sygkan org lain…
    u noe what,i luv u rahimah!!~

    Comment by Hafiz | April 15, 2007 | Reply

  16. cyg,syg terlalu cintakan cyg..
    tapi syg tau,cyg bukan la utk syg…

    Comment by Sayang | April 16, 2007 | Reply

  17. Halah Samsons! One of the worst bands in Indonesia.

    Comment by Kael | April 17, 2007 | Reply

  18. aku rase lgu ni sesuai tuk s’sorg tuh..
    aku tau die still ade hati kat aku tp ‘aku bukanlah untukmu’.. malah yg die plg syg ‘bukan diriku’…

    Comment by fawa | April 19, 2007 | Reply

  19. thank you

    Comment by mosafir | April 27, 2007 | Reply

  20. ASSALAMUALAIKUM..LGU NIE KHAS FATZ TUJUKAN UTK MOHD FAREZZWAN MOHD KHIRUDDIN,INSAN Y BRTAKHTA DIATI FATZ..WLAUPN ANTRE KTE DA BERPISAH,RIZ TTAP DE D ATI FATZ WT SLAMENYE..FATZ DA MAAFKN PE Y RIZ WT KT FATZ..FATZ HRP,RIZ BAHAGIA D SMPING INSAN Y RIZ SYG..BIARLA FATZ BRUNDUR UTK TENGOK RIZ BAHAGIA..FATZ AKN TRUS SEMAI CNTE FATZ ANYE UTK RIZ..X DE SAPE Y PAT GANTI TMPT RIZ D ATI FATZ..”bukan diriku” Y PAT WT RIZ BAHAGIA….ASSALAMUALAIKUM

    Comment by SITI FATIRAH | April 27, 2007 | Reply

  21. .tida papa.
    .cuma mo promosii fs.
    .add gw yap.
    .egazndiy@hoo.com.
    .keh..

    Comment by ega | May 11, 2007 | Reply

  22. sampai kapan pun hati aq hanya untuk mu wlaupn aq tau kmu da pnya kekasih lgu ni inspirasikan prasaan aq kekmu I Love You 4Ever

    Comment by Murni | August 28, 2007 | Reply

  23. knapa lg ini sedih banget ya? kcian llaki 2. arapkan prmpuan 2 tp dri yg sdih. Howeva……….i really2 luv this song. ia menyentuh prasaan.

    Comment by sweetgirl | September 22, 2007 | Reply

  24. Duh lagunya sedih amat yach……

    Comment by me | October 28, 2007 | Reply

  25. hmmm….assalamualaikum?
    aku tertarik gak ngan awek nama siti fatirah nie…
    apa pon niat hanya berkawan jer…tak lebey atau pun kurang..sajer jer nak tambah kenalan…walaupun siti fatirah nie satu2nya kawan pompuan yang aku ada…adios

    Comment by adi | February 5, 2008 | Reply

  26. assalamualaikum?
    hehehe….tetiba jer aku nak tulis2 nie…bnda pun bukan kena bayar pun…aku nak cter pasal sorang awek nie…kira kawan baik aku gak laa…satu2nya kawan pompuan yang aku ada..dia nie baik sgt..comel..cute..tinggi..aku kenal dia pon kat kampungchat.com…makin lama leh laa mesra ckit…lg pun aku nie kureng berinteraktif ngan kaum hawa nie….tapi ngan awek nie aku tak rasa kekok lak…istimewa ckit pasal dia…nak ckapa ngan kata2 memang susah…kalau korang kenal awek nama siti fatirah nie baru korang tau betapa istimewanya dia…sampai sini jer takat nie..lain kali aku cter lagi…adioss

    Comment by adi | February 7, 2008 | Reply

  27. lirik yang tertulis diatas telah aku alami..org yang ku anggap kwn dan ku sayangi telah memilih insan lain.
    aku redha dgn ketentuan nie..berbahagia lah wahai siti fatirah bt. daemi.

    Comment by adi | April 20, 2008 | Reply

  28. askumzzz…..rasanye hny 2 owg jer yg keenai aku ….utk adi yg sudah 2 sudah lerr…perkara dah lepas…dia pon dah hampir jd milik owg lean,,,bkn milik aku @ hang….so biar jer lerr dah x dak jodoh…tp x per aslkn dia bahagia ngn pasangan yg dia rasa sesuai kira ok la…kita ni hny mampu beri sokngan n berdoa utk kebahagiaan dia,,,jgn simpan perasaan @dendam x baik 2……k la i have got to go…assalamualaikumzzzzzzzzzz

    Comment by wan | July 5, 2008 | Reply

    • waawww jiwang jua…

      Comment by mena | December 7, 2012 | Reply

      • hanya beserah kepada tuhan

        Comment by mena | December 7, 2012

  29. kini akum beserah segalanye pada ketentuan yg telah di buat oleh allah… aku redha ngan apa yg telah terjadii…bagi aku aku rela apa yg terjadi..jika ia adalah kegembiraan untknye…air mata yg mgalir bukan lah air mata yg sedih n kekecewaan tetapi ada lah kegembiran..sbbny..hehhehe xyah tau ler hanya dia yg tahu,,aku x kisah dah n aku dah dapt terima smua nie..wlu pon hanya sekadar adik..insyallah..aslkn aku x berasa jauh…
    tapi aku sedar berkemungkinan semua nie hanya lah sementara sahaja..tapi cukup lah bagiku kelahiran semua ini terima kasih..aku amat hargainye

    Comment by wan | August 19, 2008 | Reply

  30. […] Bukan Diriku […]

    Pingback by Via Blog » Blog Archive » lagu-laguku… | September 2, 2008 | Reply

  31. nama g depa ni dok sebut cam mkenai arrrrr

    Comment by aku yg bsalah | October 7, 2008 | Reply

  32. weh…aku pun kenai dak name siti fatirah nie.kawan aku msa kejela…apa yg aku kenai dia nie nicela…xbkira sangat..alaways lanje aku…wakeekekeee…tapi ak tau story dia arrr..n aku rase aku knal korang gak…penuh rahsia…siot….dia bhgia or x…sma2la kite doakan dia nahhhhh

    Comment by aku pun.... | October 15, 2008 | Reply

    • Hahaha skrng tgk sapa yg kna n sapa yg trkena..haha si0tt tul.

      Comment by Adi | May 26, 2012 | Reply

  33. lantak korangla kenai awekz name siti fatirah nie or x…aku dulik aper dia bek ka…yg aku tau dia nie bnyak kcwakan ati orang…wow….xkenang budi langsung….tapi sape tau hati dia….mulut kata benci mluat…tapi hati…..beb…xkshlakn….jnji korang bhgia…nk tafsir pe2tntng dia..korang tafsirla k

    Comment by walahhhh | October 17, 2008 | Reply

    • Org tafsir brdasar bukti bkn main bedal ckp..haha si0tt la tul.

      Comment by Adi | May 26, 2012 | Reply

  34. untuk yg mgenal diri ini..aku nk mintak maaf bbyk kat korang smua…dari segala aspek…mmg aku byk salah ngan korang smua nie…tlajak perahu boley dundur..tlajak kata buruk padahnya..tp apa yg trjadik mmatang kan aku dari semua benda..tq semua..yg buruk mmg slalu dtg dari aku..yg baik dtg dari ALLAH..aku doakan korang bahagia dengan pasangan masing2…apepon aku mintak maaf banyak2 atas segalanya..wlpon kdg org ckp..kslhan aku 2 ingat mudah ke maaf2 bagai..tpi tulus dari hati aku…aku xmintak aper yg brlaku nie trjadi..smua dh trtuliskan..apepon aku mtk maaf..n kalo boley aku xnk silaturahim nie putus..aku mintak maaf byk2…brbillion2 maaf kat adi..wan..walahhh n aku yg bsalah..

    Comment by fatirah daemi.... | October 12, 2012 | Reply

    • 1jan2013..klau nk diikutkn dh hmpir 6tahun cerita yg aku sndri tk anggp mcm cerita nie brlaku..mrh? Dengki?keji?benci? Aku sndri pn tk tau dh tp yg pasti jauh dlm lubuk benak hati aku msh lg trasa brtapa luka..brtapa seksa..bkn sbb prasaan tp sbb penghinaan yg prnh aku lalui n rasa..hebat si0t..blh bt n0vel klau aku bukukn cter nie..tp sure la aku jer yg beli..maaf dari bibir tidak sma nilai maaf dari hati..kadang2 kita sdp kata n snang ckp tp mknanya kita tk tahu..brtahun lamanya still aku ingt bkn untk aku kenang tp cuba untk aku buang..mmg perit bla ingtan tu msh lg segar bgaikn kelmarin..ewaah..maaf atau ampun biarlah ditentukan pihak “atas”..sbgai manusia yg ada hak..aku ada hak aku..dia ada hak dia..dan hak juga prnh mnjadi isu..kata2 trakhir aku dlu bkn sbgai dendam kesumat atau sikap iri hati tp kata2 yg aku luah mustahil untk aku telan smua..biarlah di”marsyar” perhitungan itu dikira dinilai..aku pn aku di”timbang” di mirzani..aku pn ada slh..ada d0sa pahala..tp aku tk prmainkan hati & prasaan org..apatah lg mengeji dan memijak2 prasaan org lain..” doa2 hamba yg tranaiya akan dimakbul tuhan”..aku msh ingat lafaz aku..smpai mati aku ingt..ermm

      Comment by Adi | December 31, 2012 | Reply

      • Post yg ada kt sni aku still foll0w dari mula tarikh aku send p0st 2008..skrng dh 2013 dh..aku tetap aku cuma aku tk nk oleh kerana slh n slp org lain org lain yg merana..tp sure lah org tk kn ngaku slh punye..jd lbh el0k aku kata aku yg slh..hehe wlupn aku dh ada FN tp aku tk leh lari dari bayang2 ilusi penyeksaan SFD..aku manusia..ada khilaf aku sndri..ntah smpai bla “kekejaman” yg prnh brlaku nie akan menghantui aku..maybe tnggu kpala aku trhantuk k0t smpai lupa ingatan bru ilang..aku suka add p0st kt sni bkn untk menindas tp untk nyatakan penindasan..sapa pd sapa..knapa? Mengapa? Bgaimana? Itu soalan dan jawapan yg segelintir org ketahui..peace no war..but pain already hurt.

        Comment by Adi | December 31, 2012

  35. umm…k..nty smbng g..da kla nx..da msa smbg..

    Comment by adi | December 7, 2012 | Reply

    • oky sya pown mw mkn..k..daaaa….

      Comment by mena | December 7, 2012 | Reply

  36. ~assalamualaikum~
    macam yg aku kata untuk post oktober 2012…aku mintak maaf pada en adhe diatas khilaf yg telah aku lakukan..betul dari pihak “atas” yg mnentukan..tapi nie dosa sesama manusia atau lebih tepat sesama umat..jadi aku memohon maaf dr en adi atas segala khilaf buruk yg telah aku lakukan..yup mmg perit n sgt perit..wlpun aku sendiri xingat kata 2 yg keluar dari bibir aku..tapi 2la..lupa kata2 yg keluar dari bibir aku..kata2 phinaan yg en adhe maksudkan..aku lupa..bukan itu jer..mcm2 yg aku lupa..maklumlah phidap migrain yg kronik..tapi apa yg mjadik kenangan pahit bagik diriku masih segar dalam ingatan aku..dengan itu aku memohon maaf atas khilaf ku..betul “doa2 hamba yg teranaiya akan dmakbulkan tuhan”.en adhe lupa..aku turut tranya..benda nie dah lama brlaku..yg baru baca..apa yg terjadik nie semua..khilaf buruk dari aku..tp kalo masa boley dputarkan kembali..xkan aku biarkan ini terjadik..alhmdllah..en adhe telah bahagia..en wan..cuma en wallah n aku bsalah2 xdapat dkesan siapa..tapikan 2 ayat nie aku masih ingat la cuma aku xpasti dengan siapa aku tujukan “walau apepon kau tetap abg angkatku xkan jadik pakwe..laki..kecuali jodoh kita..tapi selagik kita ley elak..kita elak” “wlpon aku dah ada pakwe..tunang aku xkan abaikan” p/s xtermasuk kalo aku bz keje..tpi yg k2 2 aku kerap abaikan atas permintaan..bkan sengaja..hahahaha selain dari kenangan yg kira hitam n pahit..ini jer kata2 yg aku ingat..balasan kot..ALLAH amik balik segala ingatan dari sek rendah..smpai sek men..remaja..habis semua aku lupa..smpai sekarang..yea..padan muka..tapi aku betol2 memohon maaf datas khilaf yg dah aku buat..segala2nya..aku boley buat secara bdepan..bibir..tapi hari ini tidak sama macam dulu..so dengan cara ini jer dapat aku memohon maaf..aku sentiasa doakan org2 yg tranya oleh AKU hidup bahagia..aminnn

    Comment by fatirah daemi | January 27, 2013 | Reply

    • wah best la lgu ni. mmg syok. wah panjgnye komen kak fatirah n abg adi ni. lain mcm je bunyinye. dr tahun 2008 lg smpi skrg.hahaha tp dlm panjg2 komen trtarik jgk dlu abg adi ngan kak fatirah ni couple ke?

      Comment by din | February 15, 2013 | Reply

      • Hahahaha..maaf la din tk prasaan lak dia ada p0st..tntang s0alan din tu jwpnnya “TIDAK”..sbab ada sebab trtentu..itu pn klau org yg din panggil “Kak” tu blh tmpil n huraikn..ada kisah indah pada prmulaan..kisah serius n em0si pada pertengahan..dan pengakhiran tragis skit..tp tkda yg mati lah..smuanya brpunca sbab s0al hati..s0al prasaan..maruah & harga diri..tp apa pun saya still blh “Tersenyum” ckit.
        P/s: klau bt n0vel agak2 blh meletup tk mcm lagenda bdk setan? Hahaha

        Comment by Adi | February 16, 2013

  37. Alangkah brsyukur andai aku juga dpt melupakn sgalanya..alangkah baik jika ingatan yg ada dpt aku lupakn dari diingati dan mengingati..mcm aku ckp kna tnggu lah kpala aku trhantuk n kna amnesia bru k0t blh lupa..maaf itu dari manusia yg smemangnya umat..tp dosa pahala hnya “pihak atas” brtanggungjwb..mgkin masing2 dh bhagia akan tetapi msh lg segar trcalit kenangan hitam yg lalu..knangan tu tk mgkin padam atau lenyap..tk mgkin ilang atau hanyut..saat prmulaan pertengahan dan pengakhiran..smuanya segar dlm k0tak pemikiran..aku tk mintk org mengenali aku tk kira dimana jua pn..aku tk mintk brtegur sapa atau trserempak dimana2..klau blh ELAK..aku tetap akan elak..org tua sbut Badi..tp dlm dunia saintifik digelar trauma..stiap apa yg brlaku adalah prbuatan..menyakitkn hati org lain adalah arahan dari hati sndri..lbh mudah jika kita tk ingt apa2 n apa jua yg diungkapkn..agar kita blh lari jauh sejauh mana kesalahan itu trjadi..tp sygnya tatkala org lain dh trlupa atau melupakn peristiwa sdemikian kita msh lg tk mampu melupaknnya..mgkn sbb hati n prasaan brbeza..sbb jantina brbeza atau mgkin sbb cara hdup tidak sma..adakah hati ini MASIH sakit? Jawapannya tidak..jawapan yg sebetulnya adalah hati ini TETAP KEKAL sakit..biar langit brgulung..biar tanah merekah..biar runtuh gunung ganang..biar kering lautan..wlupn saat brtiup sangkakala hati tetap hati..sakit tetap sakit.

    Comment by Adi | February 2, 2013 | Reply

  38. Merayu merintih memaksa..itu la slp aku dlu hinggakan aku menjadi mangsa dan hamba abdi pada prasaan..mmg itu prasaan aku msa tu tp klau brtepuk sblh tgn mustahil brbunyi? Mgkin slp aku sbb merasakan sikap n prbuatan dia memerangkap aku..saat tu aku pn tk pasti dia siapa..apa sebab? Tp plan2 aku sedar msa yg brlalu hnya menjadikn aku “keldai” yg terjerut dlm sengketa merugikan masa,kudrat,keringat dan juga wang ringgit..brtapa b0dohnya aku tika itu..trlalu jahil mengikut telunjuk hati hinggakan maruah sndri jd alas pemijak seorang perempuan..PLAYGIRL..ingt lg aku pd kenyataan itu..tp bkn kluar dari mulut aku..pengakuan atau sifat menunjuk? Yg pasti dia brjaya n mmg hebat dipentas lak0nan..blh dpt award..tp aku tk pasti gak “award” dari manusia atau dari “pihak atas”..sure titian mirzani jd ukuran..jd penimbang neraca apa yg prnh trjadi antara aku dan dia..pentas marsyar tempat dan masanya..didunia aku tiada kuasa untuk memaafkan..dan aku juga tidak mintk sma skali dimaafkan..bla trungkap sumpah dimasyar kelak aku tuntut maka timbanglah aku dan dia..hitunglah aku dan dia..sma ada ridzuan yg menyambut dipintu firdausi..atau malik yg menyergah di temb0k jahanam..aku pn bkn baik..aku pn ada slp..ada khilaf dan dosa pd sesama manusia..tp aku tk permainkn org dan kemudian brgembira dgn perbuatan tu smbil menidakkn apa yg brlaku..well seperti cerita “dia” aku nie gila..malah “dia” tk kisah menyebut n brcerita tentang kematian arwah kakak aku..manusia kah dia mcm tu? Layakkah dia meminta maaf..hanya manusia dan sesama umat sja akan maaf memaafi..aku? Jgn pkir apa yg aku ckp n brkata2 kt cni menunjukkn aku manusia..aku pun bkn manusia..tetapi sesuatu yg mempunyai prasaan dan hati..dendam dlm mem0ri.

    Comment by Adi | February 10, 2013 | Reply

  39. baikla en adi kalo itu yg kau mahu..xley nak kata apa..bkan semua yg aku lupa..sebab2 aku memohon bjuta2 kali maaf atas khilaf buruk aku..dah kau kata gitu…oklah..apepon terima kasih n mintak maaf banyak2..terlajak perahu mmg blh dundur,,trlajak kata buruk padahnyer…so siapa yg bc semua nie jangan jadik cam aku k..assalamualaikum

    Comment by fatirah daemi | February 15, 2013 | Reply

    • Well jgn risau la sgt sbb tkda sapa pn yg akan baca p0st2 dlm nie..p0st yg ada dlm nie dh “bertiang” org tk pduli smenjak start cter tentang seorang perempuan nie..untk pemberitahuan skiranya dia dh lupa..you still kn0w me yg suka menulis menaip mengarang daripada brcakap n brkata2..apa yg trtulis bnyk bhasa diri “dia” n bkn “kau”..dlm keadaan nie still kna jg hati n prasaan org lain..skiranya dh tiada apa yg prlu atau nk dikata lg better’s ignore p0st2 nie atau p0st2 yg akan dtg..sebab selagi nafas nie trhembus..jantung berdegub..darah mengalir..selagi itu ia kekal brterusan..klau nk dianggap d0sa..biarlah dgn tulisan2 yg jari nie menaip dikira d0sa bt diri nie..apa pn ia tetap akan dihitung kira kelak..sma ada yg pergi dlu aku atau “dia”..masing2 kna tnggu nnti kat “sana”..s0 jgn jd mcm aku..jgn biarkan prasaan menguasai diri wlupn kita ada hati..sbb dgn prasaan yg ada tu lah hati kita akan “dipijak2″..jgn slh memilih n jgn bt slp mcm aku..”diundur perahu bla trlajak..ditelan rasa bla brkata”..bt msa nie blum lg timbul mslh yg prnh timbul..ingt p0st nie..1 hari akan dtg timbul jua..apa mksd aku? Tnggu n lihat..bkn aku atau “dia” sja yg wujud..biarlah masa berlalu. P/s: kucing adalah haiwan kesayangan Baginda Rasululah s.a.w, jadi bnyk2 lah bt amal jariah n prihatin pd haiwan ini. Mana tahu di “mirzani” nnti dacing akan berat pada “kanan” dari “kiri” disebabkn pahala mengasihani kucing. Tapi perbezaan mengasihani kucing dan menganaiya manusia tk sma..just think ab0ut it’s.

      Comment by Adi | February 16, 2013 | Reply

      • November’2007 – July’2010 ( the mem0ry ).

        “KITA MAMPU MENTOPENGKAN WAJAH KITA DENGAN PELBAGAI WATAK YANG PALSU..TAPI KITA TAK TERMAMPU MENYEMBUNYIKAN WAJAH DAN WATAK KITA YANG SEBENAR DISEBALIK TOPENG”

        Comment by Adi | February 16, 2013

      • cakap soal kucing…sowiela xingat kucing2 nama apa..cuma ingat chebol..masih ada ker??adik2 dia yg lain??mak dia??dah baper banyak generasi gamaknyer???

        Comment by fatirah daemi | February 17, 2013

  40. Erm..psl kucing pemberiaan tu kita msih lg jg n bela..cuma yg ibu dh tkda dh mati sbb tua..lg pn cter dh brtahun2 brlalu..generasi yg ada seramai 7ek0r termasuk kesayangan brnama Yoggie..”jgn risau..org nie menyayangi kucing dan tk mampu nk benci spertimana kebenciaan pd tuan empunya sbenar kucing tu”..

    Comment by Adi | February 17, 2013 | Reply

    • oh..dah xdak eh..mati tua??smpai gigi dia luruhla eh..sbb penah jumpa dengan kucing name kenit..umor 11tahun..tinggal gigi taring jer..ape nama mak dia…seyes xley nk ingat..tringat chebol yg bam2 jer..pastu yg kecik kaler putihkan..gambar semua masih tsimpan rapi..cuma xingat nama..time kasih coz jaga diorg..

      Comment by fatirah daemi | February 17, 2013 | Reply

      • Nama asal mmg dh tk ingt..tp yg ibu diberi nama mama..ciki..kiki..cheb0l..tk pyh la nk brterima kasih sbb dh jd tanggungjwb sbgai manusia wlupn hnya menjaga haiwan bergelar kucing..if u think u want it’s back i will gave it’s t0 u..hak org 1hari org akan tuntut blk..snappy t0m still favourite depa..terutama skali tuna.

        Comment by Adi | February 17, 2013

  41. Nama asal mmg dh tk ingt..tp yg ibu diberi nama mama..ciki..kiki..cheb0l..tk pyh la nk brterima kasih sbb dh jd tanggungjwb sbgai manusia wlupn hnya menjaga haiwan bergelar kucing..if u think u want it’s back i will gave it’s t0 u..hak org 1hari org akan tuntut blk..snappy t0m still favourite depa..terutama skali tuna.

    Comment by Adi | February 17, 2013 | Reply

  42. yes…ciki..kiki..ingat dah..hahaha gulp amik balik???xkot..ada 4ekor dah kat umh..boy..mel..luna n oyen..boy kucing KKU..snappy tom???lama dah xbagik mam brand2,,jenama fussie murah sikit..3tin rm10..mak dia still xingat nama apa..erk..ape eh..tp ingat lagik..kucing1st yg masuk umah ikot tingkap dapur..cam putih2kelabu..ada x anak2 dia yg mwarisi warna camtu n kgebusan bulunyer..

    Comment by fatirah daemi | February 18, 2013 | Reply

    • Erm..hanya y0ggie sja yg warna putih kelabu..bulu tk tebal tp bdn besaq mcm gaint..yg lain nama orange..mice..tammy..tiramitshu..inamichi..n mashimaru..tk slh klau nk tambh lg kucing kt umah..klau nk alik just gtau ja..lg pn you’re cat lovers..i don’t kn0w why we’re talk ab0ut cats in here??? Tk sngka dlm keadaan dia dh lupa ingatan msh lg ada aura untk mengalih cter..!!! Mmg hebat..tntang kucing2 tu tk prlu la risau..di0rang tk brslh n tkda apa pn akan trjadi pd di0rang melainkan kehendak tuhan..but f0r u?? What g0es ar0und..always c0mes ar0und.

      Comment by Adi | February 18, 2013 | Reply

  43. Awesome things here. I am very happy to look
    your post. Thanks so much and I am having a look
    forward to contact you. Will you please drop me a mail?

    Comment by unik | May 11, 2013 | Reply

  44. Aampanel@gmail.com

    Comment by Adi | May 20, 2013 | Reply

  45. Askum…hmmmm dah lama sgt aku x muncul..dlm ni cuma 2 owg jer..yg kenai aku….for fatirah thankz coz. Msh. Anggap wan abg…..wlau aku nie dah mcm chipmore…kejab ada hilangnya. Lama sgt hihihi.. sory about that k…
    Apa ponw u stilll my sis..ok ..
    For u adi ….can u rmber 6me..
    The long story…to. Tell u. Hajahaha
    Ok la ingt benda. Lama x yah la nk di bangkitkn..lupakn jew…hidup kita penuh dgn dugaan n masalah…cuma cara kita saja utk hadapi n mgata§iny bagaimana…aku la owg yg tahu cerita masa 2008…hahah sbb aku ponw telibat sama secara rasminya…nak kira perit..aku lagi parah…tapi aku ok jer…cuma cara yg bezakan kita….so kita mampu pikirkan cara yg terbaik…..sbb kita mpunyai akal…apa ponw for ira n adi selamat bhari raya…
    Aku ambil ke sempatan nie mmohon maaf segala kekhilafan aku selama korang megenali aku…maafkan aku…

    Comment by wan | August 7, 2013 | Reply

  46. Assalamualaikum w.b.t serta waalaikumusalam pd yg memberi salam..sure a long story to told..apa pun ia telah brlaku dan perkara itu telah pun dilupakan dan sempena syawal yg tinggl tk brapa hari lg saya juga ingin memohon ampun dan maaf atas sgala kesilapan dan ketelanjuran yg pernah brlaku..selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin.

    Comment by adi | September 5, 2013 | Reply

    • Allah s.w.t itu maha adil lagi maha pemurah..tiap blasan yg dijnjikn pasti trtunai..alhamdulilah saya telah terima blasan dunia nie..mgkin disebabkan kesilapan saya pd fatirah dan juga bro..for me tahun 2013 terutama skali bulan march adalah tarikh masa yg memilukn wlupun saya sdr march yg lalu juga merupakan harilahir saya 12 mac n harilahir bro 30 mac dan ia telah membuka kesedaran saya bhawa jnji itu mudah diingkari.

      Comment by adi | September 5, 2013 | Reply

      • About the long story tu saya dan fatirah telah pun 0-0..tiada apa yg prlu diungkit lg..alhamdulilah maaf yg dipohon telah saya nyatakn..jika trsirat hasutan syaitan dlm diri ini untk mewujudkn dendam biarlah dendam itu pada org yg bru dan bukan pd fatirah atau bro..mcm saya katakan lumrah kehidupan ini tidak lepas dari penghinaan dan cacian dan telah diketahui bhawa saya mengalaminya skali lg..biarlah untk kesedaran terakhir sblum ijab kabul saya dgn insan yg sbenar2nya jodoh saya kali ini saya memohon ribuan kemaafan dari mereka2 yg mengenali diri lelaki hina ini..allah s.w.t memberikan pengajaran untk kita trutamanya saya blaja bhawa jodoh kini yg ada disisi skrng bkn sememangnya jodoh hakiki..apa yg ada telah diambil dan digantikn pd yg sbenar2nya rusuk kiri saya.

        Comment by adi | September 5, 2013

      • Semoga tiap2 apa yg trjadi menjadi ikhtibar..yg buruk itu sememangnya dari saya dan yg baik itu pasti tulus dari allah s.w.t..semoga silatulrahim yg pernah trjalin dulu di ingt dan tidak terputus skadar tidak brsambung sahaja..semoga insan yg brnama fatirah dan bro diberkati allah s.w.t atas sgala usaha dimasa akan dtg..wassalamualaikum w.b.t.

        Comment by adi | September 5, 2013

  47. Asalamualaikum
    Trbaiikkan kisah kita nie..cpe da bahagia angkat tangan..cpe yg frust mnongeng..angkat kaki..hadoit hdup niekn ibarat roda..tp betol la..smua pakat2 nk kawen da..en wan yg chipsmore paling lama ira kenai xjugak kawen2..asyk frust memanjang..dok tggu apa pon xtao..en adi kita dh nk kawen..selamat yer..ira??jgn dok tnya..ira dah ada ank2 bulus..xyah cintan cintun..kehkeh apepn utk k3 lelaki yg komen kat atas nie..ira mtk mf byk2 ats khilaf ira..ira sentiasa doakn yg trbaik utk kalian..cepat kawen..n dpt anak..mesti wan n adi trtnya cpe org k3 2kn?waaa diala yg 1st wat oden 7ari7mlm nangis..asyk nampak klon dia..tgk viva pn jd sewel kejap..tp alhmdllah smakin karah kbaiikkan + dtimpa mcm2 dugaan ksakitan..erk xmao pie hospital k..xmao la check2,ari2 da kne amik darah,ngeri,cukupla..hahaha jgn lupa ajak g mkan knduri tao,mesti dtg..tp yg wan ngan adi jela..kalo yg lg sowang..kalo pie..stroke kt si2 jugak hahaha..apepn yg trjadi ada hikmah,yg paling mgembirakn ati yg mana penah hadir dlm hdup ira,smua pakat2 nk mnamatkn zaman bujang da,ada ong kedek2 jugak aku ney..kehkeh yg xtahan ciap ley mak cr jodoh,wan xmao try ka?jgn swuh ira k,ira nk dok celah tiak mak ayah..kehkeh masa taip nie bkn apa..bosan..nk bukak fb tengah sentot,deactive jap,ada ke patot kita tlg niat ikhlas ttbe ada cerita xbez n pnye nk jaga ati kwn..sggpla kne maki,padahal oden xsalah,wlpun da setel n yg maki 2 dah mtk mf,6t2la,ngah sentot + duji dgn ksakitan 3ari3mlm da..pain killer byk kot telan.arinie cuci peyot lak..letihla.brang ank2 lagik nk kne borong..napala hbis arinie..hadeh..k la nk siap2 g borong kpala btas..esok nk kne mrempit nibong tebal lak..naik la teksi..penatla dok ulang alik tiap2 mggu kt si2..kehkeh dlu paling takot nk g..kehkeh lanie hamik ko.tiap2 mggu nk kne g..argh..
    Wassalam

    Comment by fatirah daemi | October 3, 2013 | Reply

  48. Asalamualaikum
    Trbaiikkan kisah kita nie..cpe da bahagia angkat tangan..cpe yg frust mnongeng..angkat kaki..hadoit hdup niekn ibarat roda..tp betol la..smua pakat2 nk kawen da..en wan yg chipsmore paling lama ira kenai xjugak kawen2..asyk frust memanjang..dok tggu apa pon xtao..en adi kita dh nk kawen..selamat yer..ira??jgn dok tnya..ira dah ada ank2 bulus..xyah cintan cintun..kehkeh apepn utk k3 lelaki yg komen kat atas nie..ira mtk mf byk2 ats khilaf ira..ira sentiasa doakn yg trbaik utk kalian..cepat kawen..n dpt anak..mesti wan n adi trtnya cpe org k3 2kn?waaa diala yg 1st wat oden 7ari7mlm nangis..asyk nampak klon dia..tgk viva pn jd sewel kejap..tp alhmdllah smakin karah kbaiikkan + dtimpa mcm2 dugaan ksakitan..erk xmao pie hospital k..xmao la check2,ari2 da kne amik darah,ngeri,cukupla..hahaha jgn lupa ajak g mkan knduri tao,mesti dtg..tp yg wan ngan adi jela..kalo yg lg sowang..kalo pie..stroke kt si2 jugak hahaha..apepn yg trjadi ada hikmah,yg paling mgembirakn ati yg mana penah hadir dlm hdup ira,smua pakat2 nk mnamatkn zaman bujang da,ada ong kedek2 jugak aku ney..kehkeh yg xtahan ciap ley mak cr jodoh,wan xmao try ka?jgn swuh ira k,ira nk dok celah tiak mak ayah..kehkeh masa taip nie bkn apa..bosan..nk bukak fb tengah sentot,deactive jap,ada ke patot kita tlg niat ikhlas ttbe ada cerita xbez n pnye nk jaga ati kwn..sggpla kne maki,padahal oden xsalah,wlpun da setel n yg maki 2 dah mtk mf,6t2la,ngah sentot + duji dgn ksakitan 3ari3mlm da..pain killer byk kot telan.arinie cuci peyot lak..letihla.brang ank2 lagik nk kne borong..napala hbis arinie..hadeh..k la nk siap2 g borong kpala btas..esok nk kne mrempit nibong tebal lak..naik la teksi..penatla dok ulang alik tiap2 mggu kt si2..kehkeh dlu paling takot nk g..kehkeh lanie hamik ko.tiap2 mggu nk kne g..argh..

    Comment by fatirah daemi | October 4, 2013 | Reply

    • Erk apasal dia buh 2x nie..heng da hp nie mcm tuan dia..what?wan dah nk tunang dah?hah alhamdllah..yea ong kedek2 lg,bru post sal smlm..tup2 rinie tbca en wan nk tunang da..tahniah2..tok sah dok tggu lg..kasi cepat kawen..kang frust mroyan lagik..kehkeh ckp org pndai..hehehe

      Comment by fatirah daemi | October 4, 2013 | Reply

      • Assalamualaikum w.b.t..waalaikumusalam pd yg memberi slm..kisah yg terbaik adakah apabila kita sedar akan kelebihan dan kekurangan masing2..syukur kehadrat illahi dgn tiap2 pertemuan juga pd tiap perpisahan kerana hikmah itu tetap ada untk kita..

        Comment by ustaz adhe | October 5, 2013

      • Tahniah saya ucpkn pd saudara wan diatas kbr pertunangan..for saudari fatirah pula moga lekas2 lah..what do u mean org ke3 n 7hari7mlm..tp apa pn kisah disebalik kisah tu anggaplah ia ujian allah s.w.t bt kita hamba2nya..insyallah saya akan jmput dua2 kelak..tp dtg majlis dua2 pihak yer..kt kelantan n kt nibong tebal.

        Comment by ustaz adhe | October 5, 2013

      • Ketahuilah jika seseorang yg telah ditemukn pd kita itu bkn jodoh kita maka akan ditemukn kita pd jodoh yg sebenar2nya milik kita oleh allah s.w.t..hehehe lain bunyi meaning saudari fatirah tntang “yg frust menonggeng” mcm perli jer..hahahaha

        Comment by ustaz adhe | October 5, 2013

      • Xperlila,odenla yg frust mnongeng trtongeng2..dkt kisah kta nie,ada 3org lelaki yg komen..org 2la yg buat oden frust trok..alhamdullilah..kan??oden bwk ong kedek2,pakat2 kawen!!erk..xmao da,cukupla2,bla smpai jodoh kawenla..skrg nie..tgk je la apa nk jadik 6t..hahahaha tp betol..en wan,en adhe punya kenduri cnfirm oden pie,yg lg sowang2,kalo pie mmg kne stroke la oden…erk kelantan?mimpi ngerila g sana,mabuk spnjang jalan..oh tidak la..nibong tebal piela,tiap2 mggu pn pie..hahaha

        Comment by fatirah daemi | October 6, 2013

  49. 01jan2014..alhamdulilah syukur kehadrat illahi dgn izinnya melangkah kita lg ditahun bru..harap sgalanya slesai dan dijadikn panduan sbenar hdup akan dtg..so adik bla lg nk bt majlis? Tringin nk melantak nasi minyk dh nie.

    Comment by Adi | December 31, 2013 | Reply

  50. Somebody necessarily lend a hand to make seriously articles I would state.
    That is the very first time I frequented your website page and up
    to now? I surprised with the analysis you made to make this actual put up amazing.

    Fantastic process!

    Comment by Lagu Indonesia Terbaru | February 27, 2014 | Reply

  51. Hahahaha.. lawak2 baca dari mula sampai abis.. pecah perut.. punya gile gelak.. nasib x guling2 ..kehkehekeh
    La Mana mana Ada nak tunang ..kena game la..biasa la kwn2 Pinjam hp.. FB x logout..Tangan gatai la nak naya owg.. so terkena la.. padan muka aku ha-ha..
    Bila nak kawen ponw x tau la… ceq suka kat lepa (awekz2) tapi!!!!!!!!!!!!!!!!
    lepa je yg x suka kat ceq.jadi ceq nak buat Mcm mana.. bujang la jwp nya…
    Biasa la…..hrmmmmmmm……terima lahh yess dpt br1m… ira jom mkn dominos

    Comment by wansinotos | February 27, 2014 | Reply

  52. kita kan selalu makan dominos…hahaha kan??/bujang sampai tua…lalalala oit2..doa 2..hahaha2la pasalnyer…tapi tgelak dalam duka..mcm2 yg jadikkan..tunang 1 hal..pastu cakap kawin pulak…yg2 diri sendiri yg cakap..mcmna pulak??boley delete x semua nie ar???malu ar org baca tenteng kita..nama cheq pulak2..sok2 nie..anak2 baca lagik haru..nasib anak2 cheq buta IT..kalo x???18eko mgiow xbhenti sat..

    Comment by fatirah daemi | June 16, 2014 | Reply

    • assalamualaikum w.b.t..nie yg nk mrh nie..tnggelam timbul jap ada jap tkda now posa n dh nk raya truih diam dh..mcm nie punya adi pn ada ka? insyallah ada la jodoh tu nie bro wan.

      Comment by ustaz adhe | July 12, 2014 | Reply

  53. eh slp taip nama sndri..pembetulan ayat “mcm nie punya ADIK pn ada ka?”.

    Comment by ustaz adhe | July 12, 2014 | Reply

  54. wksalam…aii abg adik…selamat hari raya…maaf zahir jer…nak duit raya…oley kerana abg kaya..nak wit raya 100+ katas jer..hohoho demand jap..hehe mghilang..mbawak diri..kuikuikui ilang tanpa dkesankan..xpela..ado rezeki ktemu jua..abg dah kenduri ka??hehe 4wan..cheq lancarkan mogok besar-besaran…siapala irakan..xpenting..chipsmore..ira ada jer susah senang wan..wan jer xde susah ira..kuikui..makan rendang xingat ira..janji dcapati..penat ira makan capati..xper2..

    Comment by fatirah daemi | July 30, 2014 | Reply

    • Apa??? Duit raya??? Menghilang tnpa berita khbr tau2 nk duit raya..abg ngan kak siap pie perda lg hari tu..contact2 tk dpt2..memang trkena..ckp ngak sgt jumpa kak..mcm tu lah dok ada..jgn dok menghilang sgt kang kna sembunyi dgn pencuri organ bru padan muka..dok planning nk book adik jht bju raya last2 tk brbju melayu gak raya bln lepaih..

      Comment by ustaz adhe | August 28, 2014 | Reply

    • Ucap slmt hari raya pun dak nk duit raya kunun..dah2 raya dh abis..tahun dpn ja bg 2x ganda..tahun nie dh kopak blk bulan madu kt pantai cahaya bulan,kelantan..senang2 dtg jmpa abg n kak..bwk wan skali..abg stay apartment seri delima,sg.ara penang dh nk dkat sbulan.

      Comment by ustaz adhe | August 28, 2014 | Reply

  55. eleh..abg 2memang macam2..ye2 la 2 nk bagik kak jumpa hadikk..nipu jer..xbaik ar..cheq la xpakai hp..pakai public phone ja..so no semua xde..n kbetulan cheq niekan suka lupa ingatan + cheq xgemar math n mmg ko math..so number2 cheq xingat..boley kiranya abg hadik msj num via facebook hadik..wan??abg msjla sendiri..pakcik2 lancarkan mogok kat hadik..hadik mcm biasala..xreti nk pujuk mmujuk nie..kuikuikui..xde ego2 hokey..nie nak rayo haji nie..boleyla duit rayo kan..doubllleeer…hikhikhik hadik belah pulau xpyh dok gtao..sbb mmg xreti..tinggai..teriak tang2 xley balik..jalan2 xtao..erk dah ada baby ehh..hehe suka2suka..

    Comment by fatirah daemi | September 27, 2014 | Reply

  56. Alhamdulilah..melangkah lg kita pada tahun bru 2015..segala yg qgt ditelan dan dijadikan iktibr pengajaran dimasa akan dtg..for me life must be goes on..bzkan diri dgn keja..tenangkan diri dgn agama..tentaramkn hati dgn isteri trcinta..well blum ada rezeki nak ada bby la dik..dok kwl bg kesempurnaan hdup dlu..komuniti brkonvoi dgn kelab agak memenatkan meskipun dimasa lapang..tmbh rakan tmbh kenalan..huhu ala no.hp tk nk bg kt abg ckp jer..huhu

    Comment by ustaz adhe | December 31, 2014 | Reply

    • Hoiiii abg adikk..
      Adik daa add Fb kan..xreti2 nk PM..
      Xkan Adik nk PM laki org..marah kang bini abg..lgpun tgk abg bz..malas nk tegur..

      En..wan..
      Awk dmana..harinie..saat n dketika ini..
      I need u..waaaa dah nk pecah da Dada niee…peritnyaaa..

      En.s..
      Terima kasih datas penipuan yg kau buat..
      Dari 2010-2013 kasih syg n cinta hanya pura2..kejam betul..2015 baru aku dpt tau…semoga bahagia dgn tunang tsayang…

      Comment by fatirah daemi | January 1, 2015 | Reply

      • Sakitnya 2dsini ddalam hatiku..
        Mana pie LA abg2 aku nie..
        Yg sowang xde angin xde ribut..unfriend n block aku..mati ka hidup ka cheq xtau..
        Yg sowang lg..blah da Dr hidup aku..
        Bahagia dah dgn khidupan beliau..
        Tinggalla aku sowang2..mnanggung sakitnya hati..
        Jebon gumuk penipu..bulat2 hg dok tipu aku..lepas 1-1kbenaran aku dapat…waaaaaa…hg bahagia da dgn Bini n anak hg..tp yg aku heran..boley lagik hg dok mnipu..dah habis mnipu..blok aku..aku bukan jenis serang orgla..lgpun bukan hak aku pon..
        Dah habis dengan kbenaran nie..lg sekali aku kne hentam..tiba2 pulak2..saja carik Pasal..
        Waaaaa sakitnya 2dsini…

        Comment by Fatirah daemi | September 5, 2015

      • assalamualaikum w.b.t.. removed? unfriend? alahai patut la tkda apa pun status terima.. maap maap.. mgkin tk sengaja trtokan gamaknya.

        jebun gemuk mai kot mana plak dh.. ish3x.. mcm2 ada aih.. towy i’m a bit busy skit nak atuq event sana sini.. letih pun tk ilang lg pas event kt btu kawan.. by the way hope la adik n wan sihat sntiasa.. lama dh tk up follow kt sini.. al-maklum notified kt email lama n lupa pasword trus tk dpt berita apa.

        hoitt adik.. tk kan abg plak nk pm anak dara org.. agak2 la.. kalau ter un-friend pun blh pm gak what.. alasan jer.

        nanti abg request friend smula nah.. dah dah jgn nk meroyan tk tntu hala.

        Comment by Ustaz Adhe | September 7, 2015

  57. assalamualaikum dan waalaikumsalam…

    skrg nie semua dah berbeza dan berubah..
    raya tahun nie ..rasanya aku dah buat silap besar..besar sgt…

    tapi bukan nie..atau ponw apa ..keadaan dan kedaifan diri yg menghantui…
    ampun maaf di pinta…

    saya akan cuba selesaikan segalanya yg tertangguh…
    maafkan saya….

    okey bye…

    Comment by wan sinotos | August 6, 2015 | Reply

  58. Assalamualaikum..
    nampaknya cerita dalam kehidupan ini berakhir disini.. dari 2008 hinggalah 2016.. masa berlalu begitu cepat.. lepas nie mgkin tiada lg coretan dlm blog tumpangan nie memandangkan semua watak2 trmasuk aku dh pun meneruskan kehdupan masing2.. to my sis and always be my sister.. tahniah diatas majlis persandingan di bulan march tempoh hari.. March is meaning.. in march the’re much more stories to tell..sad and happy.. Semoga Kekal untung selamanya.. antara kita bertiga.. antara yg terhebat pernah berlaku.. a great urban story to told and writen.. masa brlalu dan ceritera ini akan kembali disampaikan pada anak2 kita.. bertapa hebatnya kisah yg terjadi dahulu kala..hehehe inilah takdir illahi.

    peace from me to all.

    wassalam.

    Comment by Adhe Kimtung | April 12, 2016 | Reply

    • Wksalam..
      Yerlah kan..masing2 ada khidupan masing2..tp kata adik..kata abg..xkan pakat2 bawak haluan masing2..xsalah rasanya teruskan silaturahim nie..tp apakan dayaa..
      Asyik kne unfriend ja..block terusla senang..
      N adik??mboikot kalian kerana tidak hadir pada majlis march yg viral2..lalalalalalala..hadiah pon xde..memang super duper kejam..dan akhirnya berakhir disiniii..mintak maaf pada k2-2 abg adik..semoga kalian bahagia dengan khidupan masing2..

      Comment by Fatirah daemi | May 31, 2016 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: